У нас едва 7% от жилищата са застраховани

 

При бедствия държавна помощ само за социално слабите. Какво ще се случва с всички останали провери екип на Новините на Нова.

 

Миналия септември половината димитровградско село Странско беше наводнено заради скъсана язовирна стена. Сега Велика и Жельо не могат да изчислят щетите, но вече застраховали къщата. 

Още по темата

 

У нас само 7% от жилищата са застраховани. Цената на годишната вноска е от 25 до 150 лева според рисковете, жилището и региона.  

 

Финансовият министър предлага по новия модел на държавна помощ парите за щетите да се взимат от двупроцентния данък върху застрахователните премии, който беше въведен през 2010 година, или по около 25 млн. лв. годишно.

 

Aко не се похарчат, ще се натрупват за следващата година. Помощ под условие - само за законни сгради, до данъчната оценка на имота и за тези, които нямат друг избор, освен държавата. 

 

За последните години държавата е похарчила 371 млн. лв. заради бедствията. И застрахователите са обезщетявали повече клиенти. Все още обаче хазната плаща основното. Идеята на новия модел е, ако хората са по-заможни, но не са застраховали дома си, при бедствие държавата да не помага. 

 

Кой е социално слаб ще преценяват Агенцията за социално подпомагане и общинските комисии за оценка на щетите при бедствия.