Разговорът на детето с Барби обаче струва на родителите 75 долара

Нови хитове сред играчките. В Щатите вече продават плаващ кинетичен пясък, светещи аквариуми, вечни снежни топки и... говореща кукла. Опасни ли са за децата играчките, които светят и говорят?


Технологиите променят дори общуването между децата и куклите. И една игра може да бъде заменена от друга.


Куклата още не се продава в Европа, но в Америка струва 75 долара. Трябва й само безжичен интернет, за да обновява речника и душата си. И да помни интересите на детето. Толкова технология идва в повече дори на Станислав, който колекционира всякакви Барбита.


„Технологиите са толкова напреднали, че не бих се изненадал да се получи една прилична комуникация. Но една кукла не може да те научи да бъдеш човек”, категоричен е Станислав Валериев, колекционер на кукли Барби.


Станислав има Барби пилот, богиня, афроамериканка. И с увреждания. Общо около 750. От тях говори и пее само една - със заучени реплики на датски. Дори тази високотехнологична Барби вече е старомодна. Защото от есента новото й поколение дори ще разговаря с децата.


Според психолозите, не е лошо в играчките да има звук, светлина или говор, но дозирано.


„Това, че ще отговори, е един вид обогатяване на речниковия запас, разбиране на социални ситуации, но от друга страна, в най-ранна възраст може да доведе до привързаност към куклата, която би трябвало да има с майката”, обяснява детският психолог Филипа Каменова.


За децата е странно куклите им да имат ум. И предпочитат класиката. Избира семейството - да купи или да не купи общуване с кукла. Почти като избора: да умрат или да не умрат игрите. Истинските.


Повече по темата гледайте във видеото.