Комисията ще бъде съставена от деветима членове

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се преименува на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), като ще бъде съставена от деветима членове и ще се избира от Народно събрание. Това реши окончателно Народното събрание с приемането на второ четене на промени в Закона за енергетиката, предаде БГНЕС.

 

Заседанията на комисията ще бъде открити, освен когато се обсъждат случаи, при които се оповестява защитена по закон информация. Ще има протоколи от гласуванията, като ще е ясно кой член на КЕВР как е гласувал и с какви мотиви, обясни по време на дебатите Мартин Димитров от Реформаторския блок.

 

Регулаторният орган ще бъде изграден от два състава от по четири членове, които ще се занимават съответно с енергетика и с въпросите на ВиК сектора, като председателят на комисията остава един. По време на гласуването бе отхвърлена идеята на ДПС регулаторът да се раздели на две комисии, които са преминат съответно към Министерство на енергетика и Министерство на регионалното развитие, както и предложение на БСП членовете да бъдат единадесет. До този момент ДКЕВР беше изграден от седем членове.

 

Съставът на комисията вече ще се избира от Народното събрание, а не както досега - от Министерски съвет. Членовете ще трябва да имат минимална образователна степен магистър, 10 години трудов стаж, от които поне седем в енергетиката или във водния сектор, като поне един от членовете трябва да има юридическо образование, а друг - икономическо. Законът налага избор на нов председател и състав на комисията, което трябва да се случи до един месец след влизането в сила на промените.

 

Мнозинството отхвърли и няколко предложения за създаване на форма на обществен контрол към комисията. Не беше прието предложение на Велизар Енчев за създаване на Обществен съвет към регулатора, въпреки че Енчев се аргументира с европейска директива, според която регулаторите трябва да са граждански, а не политически. Не беше прието и предложение на Патриотичния фронт за възможност за едностранно прекратяване на договор с "Топлофикация" без да дължиш за такси за това.

 

Бюджетът на КЕВР ще бъде в размер на 30% от средствата, които той събира от лицензионни такси, които са средно на година около 12 млн. лева. От опозицията и от сегашния състав на ДКЕВР настояваха за по-голяма независимост на бюджета.

 

Дебатите и гласуването по промените в закона продължиха повече от пет часа, като бяха проследени в зала от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. "Конструктивният дебат ме прави оптимист, че спасяването на енергетиката е наша обща кауза, за което благодаря", каза след приемането на промените министърът.