Данъчни проверки от утре по големите борси в страната

 

Данъчните на проверки по цветните борси преди 8 март. Анализ на НАП от 2008 до 2010 г. показва, че малко над половината търговци на цветя са некоректни и е възможно да укриват оборотите си. Ще скочат ли цените на букетите за празника провери екип на Новините на Нова.

 

Търговията с цветя е подводен камък за хазната. Близо 7 млн. лева годишни загуби са отчели данъчните и затова специално следят търговците преди празника. Проверките ще са в цялата страна и започват утре. 

 

Два дни остават до 8 март, а вече цветята са по-скъпи с 20-30 стотинки. Търговците го обясняват просто – има търсене, съответно има и предлагане. Оправдават се с борсите, които внасят цветя, а борсите зависят от вносителите.

 

Търговците препоръчват да се внимава в качеството на цветята, особено саксийните - да са с хубави корени, добре оформени листа и свежи цветове. Ръчните аранжировки могат да струват от 10 до 100 лева, според растенията. Отвъд качеството и въображението ще гледат данъчните. За тях е важно какво ще влезе в бюджета. Затова наблюдават големите борси у нас, които са около 20.

 

По данни на статистиката миналата година у нас са внесени цветя за 32 милиона лева. Oт тях мита се плащат само за дошлите от Турция, а най-големият вносител е Холандия. При миналогодишните проверки около деня, който храни годината, данъчните откриха в сивата част на цветната търговия 2 млн. лева от укрити данъци, които иначе би трябвало да влязат в бюджета. 

 

Глобите на данъчните са до 2000 лева, ако фирма не издаде касова бележка на клиент, и до 500, ако търговецът е физическо лице. Бабите с лалетата обаче ще бъдат пощадени, защото не се считат за опасни за хазната.