Експертите отчитат като много слаб за капиталовия пазар месец февруари

Срив на Българската фондова борса, заради политически решения. Експертите отчитат като много слаб за капиталовия пазар месец февруари.


Оборотът за февруари е дъното на борсата от август миналата година насам - и е със 75% по-нисък, в сравнение с януари. Спадът означава предпазливи инвеститори и непривлекателен български пазар. Ръководството на борсата обяснява срива с конкретно парламентарно решение. Дали оттеглянето на инвеститори от борсата ще повлияе и на пенсионните фондове, които също инвестират там, говорят експертите.


Неочаквано и противоречиво наричат от Фондовата борса решението от преди месец на депутатите да ограничат фирмите с акционери извън Евросъюза да купуват българска земя. Според експертите, доверието в капиталовия пазар е почти напълно изпарено.


„Слабото развитие на пазара, спадът в оборотите, спадът в цените на акциите до голяма степен е предсказателство какве ще се случи в икономиката, а именно продължаване на анемичния ръст и през следващата година”, обясни брокерът Димитър Георгиев.


Засегнати от срива на борсата са и пенсионните дружества, но малко.


„То ще е незначително, защото има рязко покачване на акциите на европейските и щатските пазари. Вече инвестициите в чужди акции преобладават”, обобщи Милен Марков, гл. изп. директор на пенсионен фонд.


Експертите уверяват, че няма риск за пенсионните вноски на хората.


„Парите им за втора пенсия не са загубени, те трябва да бъдат спокойни и могат да бъдат спокойни. В сряда, в които в света всички активи растат, българския пазар пада, и то с много. При нас причините за спада са свързани с местните политичекси причини”, обясни брокерът Димитър Георгиев.


Според опозицията, отчетените от борсата резултати, вещаят смърт на Фондовата борса у нас.


„На пазара в „Слатина” оборотът е по-голям, отколкото на Българската фондова борса. Продадени 0 акции, продадени 0 акции, за 0 лева. Там е мъртвило”, обяви Георги Кадиев от БСП.


И докато от БСП допускат да се стигне до бъдещо разпродаване на активите на пенсионните фондове, управляващите отказаха да коментират тяхното състояние и оборота на борсата.


Повече по темата гледайте във видеото.