Средната цена е 26 стотинки

 

По-евтини яйца ще има този Великден. Сега едно яйце у нас струва средно 26 стотинки. Въпреки засиленото търсене, в дните преди празника е възможно ново поевтиняване. Българите, определено не сме най-големите любители на яйцата в Европа. Всеки от нас изяжда близо 130 яйца на година. Шампиони са ирландците и испанците - с близо 170 бройки на човек.   

Още по темата

 

4 милиона птици у нас дават средно 3,500 000 яйца всеки ден - достатъчно за нас и за износ. Винаги обаче предпразнично се засилва вносът от Полша,  а той държи цените и на българските яйца надолу. Полските яйца не се различават по качество от нашите. Трябва обаче да внимаваме със срока на годност.

 

Десет яйца в момента ги купуваме с  пет стотинки  по-евтино от миналата година. Това може и да се дължи на временния спад на цените на горивата” , коментира Люсиен Иванов от Система за агропазарна информация.

 

„Яйцата в България в момента са от най-евтините яйца в Европа. С около 10% са по-евтини от яйцата в Полша, въпреки това – единствено от Полша влизат в България яйца”, обясни Ивайло Гълъбов от Съюза на птицевъдите в България. Производителите смятат, че отговорът на въпроса защо така се случва се крие в различната ставка за ДДС - в Полша тя е 3 процента, у нас - 20.

 

Това значи, че има контрабандни схеми, които изключват от ценообразуването плащането на ДДС в бюджета на страната”, смята Гълъбов.

 

От подобни схеми губи и държавата, и производителят. Ако се купуват български яйца – в хазната ще влиза 20% от стойността на всяко българско яйце. По-сериозният проблем е обаче, че подбиват цените на българското. Оттам – и икономиката. А купуваш ли български яйца, създаваш работа на българските кокошки.