Тонове сирене и кашкавал залежават заради руското ембарго

 

Задават се фалити в млечния сектор. За това предупредиха производители на сирене и кашкавал. Заради руското ембарго огромни количества европейски стоки заливат българските магазини. А тонове качествена наша продукция залежава в складовете. Част от продуктите са били произведени още през юли.

 

Едно наше посягане към щанда означава много повече, отколкото често си даваме сметка. Решението дали ще изберем българско или внос оставя всеки наш лев в България или пък го праща в чужбина. 

 

Продажбите на сирене, кашкавал и масло са паднали с 30%. Складовете се пукат по шевовете. А килограм качествен български кашкавал не може да падне под 10 лева, обясняват производители. Сега обаче ще се наложи да намалят цените. Откога и с колко – още не е ясно. Ясно е обаче, че и животновъдите понасят щети. А изкупната цена на млякото е паднала с 15% само за година. 

 

Какво казва статистиката – въпреки ембаргото, вносът на млечни продукти и яйца у нас е паднал 10%, спрямо 2013 година. Търговските вериги твърдят, че близо 75% от оборота им е от български стоки. 

 

А кашкавалът не може вечно да чака. Неговият срок на годност е 8 месеца. Когато този момент наближи, кашкавалът може да се спаси като се преработи в топено сирене.

 

Производителите  се надяват поне да бъдат облекчени откъм ДДС – и то да намалее от 20% на 10%.