Цената на петрола започна да пада след историческото споразумение

 

Цената на петрола започна да пада след историческото споразумение с Иран. След тежки преговори международната общност и Техеран се договориха за ядрената програма на Иран и поетапно вдигане на санкциите. 

 

Това веднага се отрази на цената на петрола - на световните пазари тя падна с 5%. Надеждите, че Иран ще върне водещото си място на голям износител на суровината понижи цената до 54 долара за барел на борсата в Ню Йорк. 

 

Очаква се тя да продължи да пада. Причината - до преди 3 години, преди санкциите, Техеран произвеждаше милион и половина барела дневно. 

 

Въпреки острата израелска реакция, Западът се опитва да се отърси от страха, че Иран разполага с ядрено оръжие. Доскоро определящи се като Сатанинска държава и част от Оста на злото, Иран и Съединените щати ще трябва да защитят споразумението пред консерваторите у дома си.

 

Иранският външен министър, който сложи подписа си под документа, беше посрещнат като герой у дома - донесе още една добра за всички новина - икономическите санкции ще бъдат вдигнати.  

 

Съгласно договорката, Иран ще трябва да намали с повече от две трети ядрените си центрофуги и количеството обогатен уран - материал, който се използва за ядрено гориво, но и за ядрени бомби.