20% са за благотворителност, а останалите 20% - за разходи на партията

Между 20% и 40% се движи комисионата, която прибират гръцките партии от депутатите си. Това заяви гръцкия депутат от Нова демокрация Герасимос Якуматос. 

 

Всеки депутат и евродепутат от СИРИЗА подарява по 40% на партията си, като 20% са за благотворителност, а останалите 20% - за разходи на партията.

 

Най-скандална е комунистическата партия, която взима цялата депутатска заплата, като между депутатите и партията се сключва споразумение за определена заплата в рамките на 1000-1200 евро. Останалото остава в касата на комунистите. Освен това полагащите се служебни автомобили и охрана на депутатите също остават за партията, която ги ползва за целите си. 

 

Според запознати провинциалните депутати на комунистическата партия не разполагат и със служебни жилища, а в сградата на партията има обособени стаи, където те нощуват.

 

Останалите партии като Нова Демокрация, „Потами” и други взимат около 20% от заплатите на своите избраници за нуждите на партиите.

 

Освен брутното възнаграждение, което получава всеки депутат, което възлиза на 5 705,60 евро месечно, те имат и добавка за офисни разходи (738,88 или 935,88 евро), пощенски разходи (909,31 евро) и пътни разноски (291 до 648 евро), според района, към който принадлежи всеки депутат. 

 

Според информацията общите приходи на депутатите могат да достигнат от 7 644,79 до 8 198,79 евро, без да се включват възнагражденията за участия в парламентарни комисии. Освен това за участие в разширените парламентарни комисии се заплащат 75 евро на заседание, след удръжките.

 

Средно всеки депутат получава бонус 1000 евро месечно като хонорар за участие в различни разширени по състав парламентарни комисии (150 евро на заседание). Има обаче и добавка за поддържане на офис, като сумата варира според изборния район на депутата. 

 

В първата категория принадлежат например депутатите, избрани в А и В префектури - Атина и Пирея, във втората депутатите от област Атика, в третата депутатите от области като Етолоакарнания, Евритания, Ахая и Йоанина, а в четвъртата - депутатите от Цикладските острови и Додеканезите. 

 

Депутатите от първата категория получават добавка за поддържане на офис в размер на 738,88 евро, а останалите - 935,88 евро.

 

В допълнение депутатите получават суми и за пътни разноски: депутатите от първата категория получават 291 евро като тази сума се увеличава и достига до 648 евро за четвъртата категория. За пощенски разходи депутатите получават 909,31 евро. 

 

Парламентът предоставя на всеки депутат луксозен автомобил, заплащайки месечна лизингова вноска на фирмата лизингодател. След последните съкращения депутатите от област Атика (А и В райони на Атина и Пирея и останалата част от Атика) имат право на автомобил до 1400 куб. и до 750 евро месечен лизинг. За депутатите от провинцията се предвижда лек автомобил до 1800 куб. и 1200 евро месечен лизинг. 

 

Какво друго?

 

Добавка за наем около 700 евро за депутатите от провинцията, пребиваващи в столицата. Има обаче доста от тях, които живеят в наети от парламента хотели. Да не забравяме и телефонни разходи за офиси, които са приблизително 600 евро месечно (около 7200 евро годишно) като депутатите от провинцията имат до осем телефонни линии, а тези от област Атика до седем. За мобилен телефон бонусът е 200 евро, но депутатите имат право и на самолетни билети за цялата година (т.е. 104). Да не забравяме и двама научни сътрудници, които са на заплата от около 2000 евро всеки.

 

Репортер: Бойка Атанасова