Размириците са избухнали на погребение палестински екстремист

Израелски войници убиха един палестинец и раниха други двама при сблъсъци на погребение на неотдавна освободен от Израел палестински екстремист, предадоха Франс прес и Ройтерс.

 

Говорителка на армията потвърди, че войници са открили огън по време на сблъсъците в Бейт Омар, близо до палестинския град Хеброн на Западния бряг. Тя заяви, че войниците са опасявали за живота си, след като опечалените започнали да мятат по тях камъни и запалителни бомби и търкаляли към тях горящи гуми. 

 

Говорителката, цитирана от БТА, уточни, че войниците първо са използвали гумени куршуми, но след като палестинците продължили да настъпват към тях, те били принудени да прибегнат до 
малокалибрени бойни патрони.

 

Убитият палестинец е бил роднина на погребвания екстремист от движение "Ислямски джихад", който починал малко след като бил освободен от израелски затвор.


Опечалените нападнали войниците, защото обвиняват Израел за смъртта на екстремиста, който тежко се разболял докато бил в затвора.

 

Родителите на погребвания палестинец заявиха, че в затвора той бил отслабнал с 30 кг, страдал от нарушения в зрението, бъбреците и дихателната система. Родителите казаха, че синът им не е имал такива здравословни проблеми преди да влезе в затвора за тероризъм и принадлежност към "Ислямски джихад". Тези обвинения се отхвърлят от починалия и от семейството му.