Москва ще участва в преговорите на върха, щом съдейства за мир в Украйна, казва първият дипломат на Меркел

 

Сблъсъци и арести бележат срещата на върха на Г-7. Наложи се органите на реда и спецслужбите да блокират германския град Любек чрез прилагане на изключителни мерки за сигурност. 

 

Местните медии информират, че със задачата да пазят покоя на участниците, са ангажирани цели 3 500 полицаи. Група демонстранти се опитаха да пробият полицейските кордони. По време на масовите протести срещу форума поне няколко души бяха арестувани.

 

Външните министри  на седемте най-развити държави в света обсъждат актуални теми от международната политика. След тях са такива като ситуацията в Украйна и Йемен.

 

Руската федерация обаче временно е изключена от срещите на върха – както и при въведените от Запада санкции, и тук забраната за Москва е заради ролята ѝ в украинския въоръжен конфликт. 

 

Същевременно германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пое отговорността да обясни отсъствието на представители на Кремъл на дипломатическата среща на Г-7. В тази връзка подчиненият на Ангела Меркел потвърди пред медиите, че става дума за спазването на Минските договорености от страна на Москва: „Връщането на Русия в групата зависи от нейните усилия за приключването на кризата в Източна Украйна”.