Заплатите на хората са спаднали заради инфлация от 11,4%, но икономиката се съживява, каза президентът по пряката линия

 

Руският президент Владимир Путин в четвъртък отговаряше на въпроси на хората по традиционната вече "пряка линия". 

 

2 млн. души са питали държавния глава за различни проблеми, но икономиката и вредата от санкциите са доминиращите. Разговорът се излъчваше на живо по Първи канал на руската телевизия.

 

Владимир Путин отговаря на живо на въпроси на хората за 13-ти пореден път. Западни кореспонденти коментират, че „събитието до голяма степен е дирижирано, а въпросите към президента се подбират много внимателно”. 

 

Въпреки това, те показват притесненията на хората, които са най-вече за състоянието на икономиката заради наложените санкции. “След засилването на рублата и растежа на пазара, мисля, че икономиката ще се възстанови по-бързо, струва ми се за около 2 години” , каза Путин. 

 

Имало окуражаващи сигнали, че земеделието се развива добре. „И скоро руската селскостопанска продукция ще успее да замести вносната”, допълни Путин. Докато говореше за икономиката, той призна, че „доходите на хората са спаднали”. 

 

Но след това се скара на водещия: „Вие не ме слушате! Мислите как да зададете следващия въпрос, а не слушате какво ви говоря. А аз говорех за положителни неща, включително макроикономиката, която е много важна за нас, защото се развива. Аз вече казах, че заплатите на населението са намалели заради увеличаващата се инфлация, която в момента е 11.4%. Но вече говорих за това!”.

 

Въпроси за външната политика също не липсваха, а свързаните с конфликта в Украйна бяха доста повече, в сравнение с предишни години. Появиха се дори призиви за формално признаване на регионите в Източна Украйна, контролирани от проруските сепаратисти. Путин обаче категорично заяви, че „в тази държава руски войници няма”.