Нова направи експеримент - какво правят пенсионери в социалната мрежа

 

Третата възраст атакува Фейсбук. Това показва английско изследване, според което все повече хора над 55 години си правят профили в социалната мрежа. В същото време - една трета от младите хора на Острова са правили опит да изтрият профила си.

 

Така ли е и у нас показва експеримент на Нова по темата сред ученици от 12-ти клас в столичното 7 СОУ „Свети Седмочисленици”.  Едва двама души от половин клас са правили опит да изтрият Фейсбук профила си. Като основна причина за това решение, децата посочват пренасищането с информация. Въпреки това, в повечето случаи, престоят извън социалната мрежа, продължава не повече от няколко месеца.

 

Тенденцията обясняват и специалистите по дигитален маркетинг. "Със сигурност сме се пренаситили от много неща. Информацията е огромна. Тук еволюцията ни изпреварва като усещане. Ние още не сме подготвени за толкова голям информационен поток”, казва пък председателят на Асоциация на агенциите по дигитален маркетинг Ален Попович. 

 

Откажем ли се от профила си, отпадат и редица регистрации, които сме направили с него. Това често ни кара да се върнем към своята онлайн идентичност. А отговорът на въпроса „Можем ли да се откъснем от мрежата завинаги?”, за Ален не е еднозначен: „Можем и не можем. Информацията ни се пази до три години. Аз не познавам човек, който би издържал три години, за да можем да потвърдим”.

 

В същото време, все повече хора над 55 години навлизат в социалните мрежи. Основната причина – по-лесен и бърз контакт с децата и внуците им, които живеят далеч. Такъв е случаят и с Леман Христова.

 

73-годишната Христина Тонева пък обича да качва снимки на цветята в градината си. И да чете полезни статии. „Чета всякакви рецепти - вчера четох за разширени вени, оня ден четох за бъбреци”, казва тя.