Според италианската прокуратура капитанът е направил погрешни маневри

Корабът със стотици мигранти на борда е потънал в Средиземно море, защото е бил претоварен и капитанът е направил погрешни маневри, заяви италианската прокуратура, цитирана от БТА. 

 

800 са загиналите в кораба-ковчег с бежанци, който потъна между Либия и Италия. Двама от трафикантите са арестувани. 

Още по темата

 

Оцелелите от злополучния инцидент пристигнаха в Италия и са настанени за лечение. Сред тях са и двама от организаторите на злополучното пътуване - посочиха ги другите оцелели. Арестуваните са сириец и тунизиец. При полицейска акция властите в Италия арестуваха още 24 души, обвинени за трафик на хора, които са действали от територията на Италия.

 

Това е проблем, пред който трябва да се изправим заедно. Европа трябва да покаже силата си като съюз. Със задълбочаването на регионалните конфликти все повече хора ще търсят убежище, така че всички страни ще трябва да работят заедно”, заяви говорителят на Върховния комисариат за бежанците Карлота Сами.

 

Някои от оцелелите разказват, че са успели да се задържат на повърността на морето, захващайки се за телата на вече загинали хора. От техния разказ стана ясно, че плавателния съд се обърнал не само заради струпване на хора в единия край на плавателния съд, а защото трафикантите, управляващи лодката са направили грешна маневра и са се блъснали в притеклия се на помощ товарен кораб.

 

В четвърак лидерите на ЕС ще се съберат за да обсъдят мерки за пресичане на трафика с имигранти в Средиземноморието. Италия ще настоява за създаване на международна сила за контрол на африканските пристанища и за резолюция на ООН, която да позволи да се атакува флотата, използвана от трафикантите за превоз на имигранти.

 

Репортер: Антоанета Николова