Да сливаме ли НАП и "Митници" зависи от тях - излизшъкът им е 218 млн. лв., хвали се финансистът Nо.1

 

Снимка и видео: БГНЕС 

 

"Днес правителството прие 3-годишната си бюджетна прогноза". Това каза министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на Министерския съвет (МС) в сряда.

 

"Със Закона за публичните финанси от 1 януари 2014 г., откогато е в сила, тече бюджетната процедура. Тя е първият формален етап от подготовката на бюджета за 2016 г. Запазват се параметрите на данъчната политика", информира Горанов, цитиран от БГНЕС.

 

Запитан дали още е актуално шефът на финансовото ведомство да контролира сделки между частни лица, Горанов каза: "Не гледам безрезервно на подобни законодателни промени, доколкото те не са безспорни от гледна точка на практическото им прилагане”.

 

„Министърът на финансите да разваля сделки от търговския оборот, особено когато не е ясна юрисдикцията им, е не задължително работещ текст. Не съм чул движение на подобна законодателна инициатива", констатира той.

 

Владислав Горанов допълни, че „намеса по такъв начин на орган на изпълнителната власт в частния оборот е небалансирано”. „А и практически трудно реализуемо, особено когато става дума за търговски сделки, които не са с юрисдикция на територията на България”.

 

Финансист номер едно коментира и темата за сливането на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенцията „Митници”. „В документа, с който формирахме правителството, е записано, че след анализ ще се прецени доколко е разумно обединяването и създаването на единен орган за приходите”, каза Горанов.

 

По думите му резултатите, които давали и двете агенции били „окуражителни за първите месеци на годината”. „По окончателни данни към 31 март има 218 млн. лв. излишък с натрупване - нещо, което не е постигнато от предкризисните времена. Доста повече средства са постъпили в бюджета", похвали се финансовият министър.

 

Той спомена и появилите се коментари за несъответствие между имущественото състояние на някои местни органи на изпълнителната власт. „Визирам тук проблема с кмета на Пазарджик, ако въобще има такъв проблем. НАП вече е образувала проверка на имущественото състояние на Попов и ще се установи по надлежна методика, през която са минавали много публични личности, дали има основание за упреците, които бяха отправени в ефира на национална медия спрямо кмета на Пазарджик", каза Горанов.

 

Той заяви, че ще има нулева толерантност към опита да бъде нарушаван държавният интерес чрез злоупотреби с публични средства: „Било чрез отклоняване плащането на данъци или чрез неефективно разходване на целеви разходи”.