Доволни сме от усилията на президента Оланд и канцлера Меркел, казва посланикът на САЩ в РФ Джон Тефт

В момента не мисля, че има необходимост от пряк контакт между президентите на Руската федерация и САЩ Владимир Путин и Барак Обама относно кризата в Украйна. Това заяви в четвъртък на среща с журналисти американският посланик в Москва Джон Тефт, цитиран от агенция Интерфакс.


"Не мисля, че точно сега това е необходимо, тъй като вече има напредък”, категоричен бе човекът на Джон Кери в руската столица. 


По думите на дипломата „сега ключовото нещо е реализирането на Минските споразумения”. За уреждането на конфликта в Донбас достатъчно е това, по което се работи в т.нар. „нормандски формат”:  „Преговорите продължават”.

Нямаме никакъв интерес да променяме нормандския формат относно уреждането на кризата в Донбас
- Джон Тефт

 
„Ние твърдо подкрепяме „нормандската група” и опитите й да намерят дипломатическо решение на кризата. Ние имаме намерение и по-нататък конструктивно да я подкрепяме на думи и на дела. Нямаме никакъв интерес за промяна на формата на тази група”, обясни посланикът на САЩ в РФ. 


Той обърна вниманието на факта, че има „конструктивна работа върху уреждането на конфликта” от страна на лидерите на Франция и Германия Франсоа Оланд и Ангела Меркел.

 

„Ние сме доволни от работата на немския канцлер и френския президент. Президентът Обама поддържа контакти по телефона", обобщи позицията на Вашингтон Джон Тефт. 

 

Превод: Николай Марченко