Само за година жертвите на измамниците са се увеличили с 40%

 

Бум на телефонните измами. Само за година жертвите на измамниците са се увеличили с 40%. А само за първите три месеца на тази година над 220 българи са били „ужилени”. Зад  сухата статистика и скок на измамите за 2014-та стоят почти 800 пострадали.   


Полицията е разкрила малко над 100 - иначе казано разкриваемост от 15 процента. Задържани са били 150 измамници. Най-често те измъкват   около 1000 лева. Но има и фрапантни случаи - като например измама за драстичните 70 000.


Непознат мъж се обадил вчера на 74-годишната Виолета от Добрич, а тя го помислила за съседа си Иван. Затова и с готовност му помогнала, когато той й поискал пари, за да плати такса за климатици - внасял ги от Германия.


Продължават и измамите по сценария "Ебола". На тази жена й се обадил лекари и й казал, че племенникът й е болен и трябва да се купи инжекция за 6000 лева.


След като предала парите на млад, добре облечен мъж, жената отишла до инфекциозното отделение в местната болница и разбрала, че... такъв лекар няма и племенникът й не е там.


Десетки са фалшивите обаждания през последните седмици в Добрич. От полицията обаче обясняват, че няма райони - рекордьори. Измамниците просто избират от телефонния указател район и започват да звънят.


Обикновено измамниците спекулират с актуални теми от новините, включително проблемите с КТБ. Най-често жертвите на телефонните измами са възрастни хора, по-рядко и деца.


Полицаите съветват никога да не даваме пари на ръка. Ако получите такова обаждане, задавайте контролни въпроси и веднага поискайте съвет от съсед или човек наблизо.


Повече по темата гледайте във видеото.