Разногласията са преодолими, но няма да режем пенсиите, опонира гръцкият финансов министър

Финансовите министри на страните от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) са притеснени от забавянето в преговорите с Гърция, предава AФП.

 

„Еврогрупата се притеснява от ограничения напредък в преговорите с Гърция. Имаме спешна нужда от ускоряване на разговорите“, написа зам.-председателят на Еврокомисията (ЕК) Валдис Домбровскис в микроблога си в Twitter (Туитър).

 

„Напредъкът в техническите преговори не е достатсъчен, за да постигнем споразумение по време на днешната среща на еврогрупата“, заяви публично по-рано той.

 

От Атина обаче опонираха, че проблем в диалога с Еврозоната нямало, понеже разногласията били преодолими. „Разногласията между Гърция и международните кредитори за реформите могат да бъдат преодолени”, написа днес гръцкият финансов министър Янис Варуфакис в блога си.

 

Финансистът номер едно на южната ни съседка се обяви за „рационализиране на пенсионната система“ и за „частични приватизации”. „Нашето правителство е готово да рационализира пенсионната система, да проведе частични приватизации, да се справи с лошите заеми в банките, които пречат на икономическия поток, както и да създаде независима данъчна комисия и да подкрепи предприемачите“, увери гръцкият министър.

 

В същото време той отхвърли възможността реформите да включват поредно орязване на пенсиите за гражданите на Гърция, тъй като то нямало как "да реши истинските проблеми на системата“.