Земята се движи и вече бута цели дървета

 

Ново свлачище заплашва къщи и вече поглъща дървета. Жители на Банкя, където тече ремонт на водния цикъл, казват, че земята под домовете им се движи. Местната улица „Стръмна” завършва при реката, където може скоро да се озоват и къщите на хората.

 

Местните твърдят, че земята се движи и вече бута цели дървета.

 

Раздвижването, твърдят местните, подозрително съвпада с началото на ремонта по ВиК мрежата в Банкя. Вече има и напукани къщи. 

 

„Ние не сме против канализацията, не сме против проекта, но да се изпълни така, че да бъде безопасно за къщите”, заявяват местните. 

 

Екип на Нова потърси фирмата-изпълнител. Оттам обясниха, че вината трябва да се търси единствено в природата

 

„Районът си е свлачищен. Действително, има такива процеси, но поне аз не съм забелязал по наша вина да е тръгнало някакво свлачище”, заяви Валери Атанасов, технически организатор във фирмата-изпълнител. 

 

Спазвали стриктно проекта. Въпросът обаче е дали проектът спазва препоръките на геолозите. По свои канали, местните се сдобили с оценката на Геозащита-Перник за дълбочината на изкопите. Оказва се, че изкопът в момента е с дълбочина около 3 метра, а според оценката на геолозите след 1,5 метра може да тръгне свлачище.

 

След появата на екип на Нова общинари и технически надзор се озоваха при къщите на хората. Обещаха, че ще изготвят протоколи за състоянието на къщите. Така и не стана ясно обаче дали проектът е съобразен с опасенията на геолозите.