Кристалина Георгиева за трета поредна година го поведе

 

Стотици любители на народните танци се стекоха на площад "Гранд плас" в центъра на Брюксел, за да се хванат на традиционното Голямо хоро

 

За трета поредна година го поведе зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Последваха я посланиците в Белгия на няколко балкански държави, българският зам.-министър на културата Бонка Петрунова и евродепутатът Ева Паунова.

 

"Днес отбелязваме 10 години от подписване договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Радвам се, че на този ден ще извием българско хоро в сърцето на европейската столица", каза Кристалина Георгиева.

 

И този път тон за хорото дадоха солистите на фолклорен ансамбъл "Ботевград". Музикантите засвириха типични български мелодии, а техните колеги-танцьори се смесиха с ентусиазираната публика. 

 

Освен българи, на хорото се хванаха и много чужденци, жители и гости на Брюксел. За тях това беше първа среща с българската култура и народно изкуство. Сред най-атрактивните участници бяха изпълнители от любителски танцови групи от Белгия, облечени в народни носии. В събитието участваха и фолклорни ансамбли от Албания и Турция.

 

Целта на Голямото хоро е да покаже културното богатство на България пред жителите и гостите на голям и космополитен град като Брюксел. Стремежът е повече хора да се заразят с магията на нашенските танци, у които да се затвърди положителната представа за родината ни.