По-голяма част от загиналите са били определени като "контрареволюционери"

Бивш командир на трудов лагер от времето на комунизма в Румъния отиде на съд по обвинения, че е причинил смъртта на 103 затворници.

 

Йон Фисиор, който е ръководил лагера "Периправа" в югоизточна Румъния между 1958 г. и 1963 г., е обвинен в престъпления срещу човечеството за това, че е подлагал затворниците на "варварско отношение". Ако бъде признат за виновен, 87-годишният Фисиор може да получи доживотен затвор.

 

По-голяма част от загиналите 103 души са били определени като "контрареволюционери" от прокуратурата, което на практика означава опоненти на комунистическия режим в страната.

 

"Изолация, непоносим студ в бараките, жестоки физически наказания, недостатъчна храна, отказ от медицински грижи... режимът, установен от Йон Фисиор дори не е могъл да осигури минимални условия за оцеляване", цитират обвинението румънските медии.

 

През септември 2013 г. румънският държавен орган, който разследва престъпления от времето на комунизма в страната, поиска прокуратурата да повдигне обвинения срещу Фисиор като част от по-широка кампания за изправянето пред закона на 35 бивши командири.

 

Фисиор е вторият някогашен затворнически командир, който отива на съд за престъпления срещу човечеството, след Александру Вишинеску, чието дело започна през септември 2014 г.

 

Вишинеску беше обвинен в това, че е ръководил "режим на изтребление" в затвора Ръмнику Сърат в периода от 1965 г. до 1963 г.