Европейците знаем, е живеем в един от най-опасните райони на света, казва първият дипломат на ЕС

Европейският съюз (ЕС) има задължението да се изправи пред емигрантската вълна и трагедиите в Средиземно море. Това заяви в сряда върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, цитирана от агенция France Presse (AFP). 

 

Според първия дипломат на ЕС Брюксел има задължението да се изправи срещу потока от емигранти, който достига до неговите брегове: „Ние, европейците, знаем, че живеем в един от най-сложните и опасни райони на света".

 

"И знаем, че носим отговорността за това да предотвратяваме кризите“, каза тя по време на среща с високопоставени американски представители, сред които и държавния секретар на САЩ Джон Кери.

"Ние, европейците, знаем, че живеем в един опасен свят"
- Федерика Могерини

 

Само от началото на тази година в Средиземно море са загинали 1 750 емигранти, опитващи се да стигнат до Стария континент, което е с 30 пъти повече от същия период през изминалата 2014 г.

 

"Работим заедно по въпроса с Либия, която е в такъв критичен момент, при който дипломацията наистина е поставена на изпитание", каза Кери от своя страна след срещата. Двамата дипломати също така е трябвало да обсъдят и ситуацията в Украйна, както и санкциите на ЕС и САЩ спрямо Русия.

 

Срещата на Могерини с американските държавници идва дни след като проведе среща с генералния секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Бан Ки Мун и министър-председателя на Италия Матео Ренци.

 

Двамата дипломати и италианският премиер се качиха на кораб, който плаваше в Средиземно море в знак на "солидарност" с повече от 750-те емигранти, които преди по-малко от седмица се удавиха край бреговете на Либия.