Почти през целия отоплителен сезон сме се грели по-скъпо

 

Рекордно дълъг бе отоплителният сезон тази година. Преди две години отоплителният сезон е продължил 161 дни. Година по-късно, Топлофикация спря парното след 164 дни с отопление. А тази - след цели 184 дни. С други думи - тази зима е била по-дълга и малко по-студена.  

 

И цената е друга. Почти през целия отоплителен сезон сме се грели по-скъпо – средно с 3% за цялата страна, за София – с близо 6%. Облекчението дойде чак в края на сезона - от 1 април топлото поевтиня с между 6 и 13%, а в София – с 10%.
 

А през годините сметките ни са се движили все нагоре. Ако преди две години, парното и топлата вода в едно средностатистическо двустайно жилище са стрували 765 лева за година, година по-късно сме платили 821 лева. Колко ще платим сега - засега само можем да гадаем. 
 

Михаил Владов очаква изравнителната сметка с особено неудоволствие. Не вярва, че ще е коректна. 

 

"Аз съм в двустаен апартамент и имам сметка за февруари 192 лева – тристайният до мен, с 20 квадрата по-голям има 130 лева, а двустайният в съседния блок – на 20 метра от тук – 66 лева", обяснява той.  

 

А точно тази година бяха въведени нови правила, които да облекчат потребителите. Обяснението на Топлофикация – коефициентът се прилага, за да се намали тежестта на сметките в най-студените месеци. 

 

Наредбата успя да тушира пиково високите сметки през студените зимни месеци, за сметка на това пък в месеците с по-малко натоварване поеха част от тежестта на зимните месеци. 

 

Остава въпросът какво да очакваме от изравнителните сметки, които ще бъдат в пощенските ни кутии до началото на юли.