Холандец създава антикварен магазин за играчки в Пловдив

Видео: БГНЕС

 

Ъгловото помещение на ул. "Отец Паисий" в Пловдив преди 35-40 години беше детски фризьорски салон. В него имаше две столчета във вид на кончета, а по стените висяха картинки.

 

В годините то няколко пъти промени предназначението си - беше обущарско ателие, работилница. От повече от месец обаче помещението заприлича отново на детския фризьорски салон отпреди 40 години, а и повечето от играчките в него са пак от това време, пише БГНЕС.

 

Питър Бекър е холандец от Амстердам. Там срещнал пловдивчанка и заживели заедно в Пловдив. Не е прекъснал работата си във фирмата, но понеже може да работи и дистанционно, наел помещението на "Отец Паисий" за офис. Като е сам, поне да му е приятно, така е разсъждавал, когато населил офиса и с колекцията си играчки. Така се появи нов антикварен магазин за играчки

 

"Нямах представа, че към моята колекция ще има такъв интерес. Тук идват много чуждестранни туристи, пловдивчани. Един носи нещо, друг купува”, разказва Питър. 

 

В колекцията си той има 1500 играчки, но не всички е изложил в магазинчето. Повечето са за продажба, но има и ценни експонати, които просто показва. Като 85-годишния Форд - колата на шефа на пожарната, която е купил в Америка. Въпреки ръждата, колелата, макар и трудно, се движат. Питър е против възстановяването на играчки, ценното за колекционера е те да са в състоянието, в което са оцелели.