Ще напусне ли Великобритания Европейския съюз?

 

Тежки избори във Великобритания. Вотът е най-оспорвания от над 30 години насам. Изборът на поданиците на кралицата може да доведе и до напускане на Европейския съюз.   

   
Повече от 45 милиона избиратели са призовани да гласуват, за да изберат 650 депутати в долната камара на британския парламент. Според последните проучвания консерваторите на премиера Дейвид Камерън и лейбъристите на Ед Милибанд имат равни шансове.


„Това са най-важните избори в нашата страна за цяло едно поколение. Изборът е за лидерство. Дали искате да продължа да водя страната напред или искате заедно с Ед Милибанд да се върнете в началото и да пропилеете работата от последните пет години”, заяви лидерът на консерваторите Дейвид Камерън.


„Борим се за Великобритания, където възнаграждавам тежкия труд на всеки работещ, а не само тези, които получават шестцифрени бонуси”, заяви лидерът на лейбъристите Ед Милибанд.
Със сигурност нито една от двете основни партии няма да може да управлява самостоятелно, така че се очертават тежки преговори за коалиция.  


Следващите управляващи на Кралството обаче се очакват с тревога в Европа. Защото премиерът Дейвид Камерън обеща референдум за британското членство в Европейския съюз, ако бъде преизбран.