"Аз избрах да не преписвам" е част от инициативата в българските училища

 

Нова телевизия с нова социална кампания. На фона на всички проблеми в образованието, на фона на класациите по грамотност, които поставят българските ученици на дъното, търсим решения в "Мисия образование".

 

Част от проблемите са неграмотните деца в училище, големият брой деца извън него, липсата на учители, качеството на образование - за всичко това има тревожни данни. 

 

Данните от международното изследване ПИЗА показват, че 40% от децата у нас имат критичното ниво на четене. Цели 13% не се справят с елементарни текстове. Под 1% пък са отличниците.

 

Подобно е положението и по математика. 44% не могат да решават дори най-лесните задачи, а с трудните се справят под 1% от децата.

 

На фона на притеснителните данни, само за една година класната стая трайно са напуснали почти 14 000 българчета. Нова телевизия вярва, че може да обърнем тенденцията заедно. Ангажиментът ще бъде дългосрочен, а първата стъпка е инициативата "Аз не преписвам". 

 

11 учители, които до вчера са трупали десетки години стаж, днес вече са затворници. Американският съд ги призна за виновни. Престъплението им - давали на учениците си верните отговори на тестове. Дори поправяли грешките им.

 

Бързо, но доста красноречиво сравнение. В България почти няма ученик, който да не е преписвал и макар негласно, се знае, че учители, които подсказват, също има. Според образователните експерти преписването в училище през последните години дори се е превърнал в национален спорт.

 

Още подробности – гледайте във видеото