Лидерите на Европейския съюз не уважиха събитието

 

С демонстрация на огромна военна мощ, Русия отбеляза 70-тата годишнина от победата над Нацистка Германия. Заради събитията в Украйна, повечето западни лидери бойкотираха парада на Червения площад. Хиляди зрители видяха на живо най-новите разработки на руската военна индустрия. 

В речта си за Деня на победата президентът Владимир Путин отдаде почит на загиналите в сраженията по време на Втората световна война и жертвите на нацистките концлагери.  16 000 войници, 200 тежки военни машини и 150 самолети и хеликоптери - така Москва посрещна 70-тата годишнина от Великата отечествена война.

 

За разлика от репетицията, новият руски танк Т-14 "Армата" днес направи успешен дебют. Преди два дни модерната бойна машина закъса по средата на Червения площад и се наложи да бъде теглена от специализирана техника.  Русия показа и нова бойна машина за пехотата - „Курганец-25”, както и най-новата самоходна гаубица „Коалиция СВ”.

 

Лидерите на Европейския съюз не уважиха събитието. Западът избра курс на бойкот заради участието на Москва в конфликта в Украйна. На Червения площад до Владимир Путин застанаха президентите на Китай, Индия и Венецуела. Дългоочакваният лидер на Северна Корея Ким Чен Ун също не се появи.