Идеята е все повече таблетите и лаптопите да станат част от образователната ни система

 

До две години българското училище може да стане високо технологично. Това предвижда Министерството на образованието в план за внедряване на IT - технологиите в клас.

 

Идеята е все повече таблетите и лаптопите да станат част от образователната ни система. За целта ще започне и изграждането на национална електронна платформа, в която ще бъдат свързани всички училища.  В нея ще се съдържат и голяма част от уроците, които често ще бъдат дори мултимедийни.  Плановете са до 2017-та поне част от този план да е готов. За това ще са нужни около 560 милиона лева. В някои училища обаче у нас интерактивното образование вече отдавна е на фокус.

 

От 24 ученици в един от класовете в 137-мо училище в столицата само четири деца нямат таблет у дома. Освен това в клас модерните технологии вече отдавна са част от уроците им. С иновативните технологии реално часовете стават много по-интересни и вълнуващи за учениците.

 

 „Вместо да пишем на ръка, ние пишем на таблет и когато вече всичко е готово го показваме пред целия клас”, обясни Стилиян. В тези уроци  децата не седят тихо, а аз не им казвам непрекъснато да запазят тишина, коментира началният учител Десислава Миленкова. 

 

В час по български език в трети клас децата учат видовете изречения, но всичко обаче минава като игра през таблета, а  след това написаното от децата излиза на интерактивна дъска. „Не отваряме учебниците и само пред тях да стоим, а се и забавляваме”, разказа Ванина. 

 

137-мо училище в София обаче засега е по-скоро изключение. Масово в учебните заведения има компютри, но те се ползват само в конкретни часове. Целта сега е до няколко години да има таблети или лаптопи за всички, дори и в най-отдалечените райони.  Освен това така ще се олекотят поне малко раниците на децата.  Още тази есен, пилотно, системата ще бъде тествана в няколко учебни заведения в страната. Ще бъдат обучени и всички учители.