Той предлага нов вътрешен и транспортен министър, разделя се и с шефа на спецслужбите

Македонският премиер Никола Груевски предложи Народното събрание да избере нов министър на вътрешните работи. Новината е на македонски медии, цитирани от БГНЕС.

 

На мястото на компрометирания от СРС-скандала досегашен шеф на МВР Гордана Янкуловска министър-председателят предлага Митко Чавков.

 

Смяната идва само три дни след въоръжен сблъсък в Куманово, където загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени. Груевски предлага и нов министър на транспорта - Владо Мисайловски.

 

Междувременно оставка подаде и шефът на македонския ДАНС - Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков. 

 

Новината е разпространена часове, след като стотици граждани от движението "Протест" протестираха пред Събранието на Република Македония, след като не бяха допуснати да митингуват пред сградата на правителството.

 

Скопското радио МОФ информираше, че демонстрантите са преминали мирно по пътя до македонския парламент: „След призивите за оставка са заявили, че от днес те не са против полицаите, понеже са жертви на управлението”.

 

Малко след 18.00 ч. местно време (19.00 ч. българско време) полицията не е допуснала протестът да достигне до сградата на правителството и те се насочили към парламента.