"Не на високи сметки и нечестните фактури!", скандираха софиянците пред Столичната община

Гневни столичани за пореден път атакуваха "Топлофикация - София" с митинг пред Столичната община, информира агенция БГНЕС.

 

Граждани се събраха пред сградата на ул. „Московска” рано тази сутрин, докато вътре се провеждаше заседание на Столичния общински съвет. "Не на "Топлофикация!", "Не на високите сметки и нечестните фактури!", скандираха хората.

 

Символично гражданите запалиха свещи в градинката пред общината, за да покажат как „дружеството ги закопава”. Те бяха приготвили и "некролози", на които пишеше "Тъжен помен за Топлофикация - Ти сгряваше живота ни, почивай в мир", както и "Топлофикация-София - без теб животът е прекрасен! Благодарим, че ни остави. Амин".

 

Според един от събралите се клиенти на столичното парно Цветанка Цанева, това е трети поред протест в София. "Организираме го, защото непрекъснато ходим из всички възможни институции в България и искаме да се чуят исканията ни и да бъдат сложени в нормативната уредба, но никой не ни обръща внимание. Единственият начин да ни чуят е да излезем на улицата", категорична беше жената.

 

Тя поясни, че настояват всеки клиент да има индивидуален договор и топлинната енергия да бъде измервана, а не „изчислявана по някакви измислени формули в методиката” .

 

Според Цветанка Цанева "Топлофикация" я ощетява най-вече с две неща. "Първото е начинът на изчисляване на разхода на топлинна енергия за топла вода и за това, че живея на втория етаж и плащам два пъти сградна инсталация, а съседът ми, който живее на 14-и етаж, плаща една. Изчисленията по единия и другия начин стават по различни способи, което не е правилно и противоречи на Закона за собствеността", изтъкна още жената.