Лечението щяло да става по-бавно при сливане на болници

 

Продължава протестът на лекари и пациенти в много болници в страната заради здравната реформа. Днес и работещите в онкодиспансера в Стара Загора се присъединиха към колегите си. 

 

В сутрешната си почивка пред комплексния онкологичен център в Стара Загора излязоха почти всички от 220-те работещи там, освен тези, които оказваха неотложна помощ на пациентите. Те обясниха, че услугите за пациентите са диагностика, лечение, проследяване на заболяването през годините, както и психологическа подкрепа за близките.

 

„Вероятно някои от тези дейности няма да се получават или пък лечението ще става по-бавно, а времето е от съществено значение за лечението на тези заболявания”, коментира управителят на Комплексния онкологичен център д-р Петьо Чилингиров.

 

Мотивите, че при сливането ще се съкрати част от административния персонал, също не са приемливи, защото в онкологичния център в Стара Загора това са седем човека. „Ние в момента работим на минимума и не виждам нужда от съкращения”, допълва д-р Чилингиров.

 

„Ще обединим усилия с другите диспансери и ще протестираме пред МС, ако трябва, защото сме нужни на пациентите”, казва пък д-р Галина Николова от КНСБ към Онкологичния център.

 

Над 250 пациенти са се включили в подписката против сливането на онкологичния център с университетската болница. „Смятам, че ще даде отражение, това тук си е специализирано, като се слеят, стават и повече отговорностите”, казва пациентката Замфира Димитрова.

 

Медиците ще носят лентичките „Аз протестирам” и през следващата седмица.  Нова потърси мнението и на изпълнителния директор на Университетската болница доц. Йовчо Йовчев. По думите му „няма значение коя структура с коя ще се слива, важното е да се работи така, че да се изпълняват българските и европейски медицински стандарти”. 

 

Репортер: Анна Турлакова