Формулата е близка до пропорцията в чипсовете

Кое е най-вкусното "съотношение" между мазнини и въглехидрати откриха германски учени, предаде агенция ТАСС. Магическата формула е близка до пропорцията, съдържаща се в картофените чипсове.

 

Именно съотношението между`тези два вида съставки, а не тяхната калоричност, прави гризачите лакоми за тях, съобщава БТА. Според екипа на Моника Пишетсридер от университета в Ерланген висококалорийната храна често ни кара да ядем повече, отколкото ни е нужно, за да се заситим.

 

Специалистите научно доказаха как тя влияе върху системата за възнаграждение в мозъка на опитните мишки, когато те са хранени с чипсове. В тези центрове се произвежда хормонът допамин, благодарение на който хората и животните изпитват удоволствие.

 

Екипът тествал 18 мишки. Част от тях могли безпрепятствено да ядат обичайната за тях храна, а друга - с различно съдържание на мазнини и въглехидрати. От опитите проличало, че храни с 35 процента мазнини и 65 процента въглехидрати се оказват най-вкусни и гризачите преяждали с тях. А това е почти идентичният състав на картофените чипсове. Мишките били подложени на магнитно-резонансна томография, чрез която били проследени измененията в главния мозък на животните.