Защо Брюксел не реагираше на индикациите за проблеми?

Македония винаги е била в сляпото петно на Брюксел, коментира германското издание "Зюддойче цайтунг". Предупрежденията, че страната-кандидатка за ЕС кривва от правия път, не са от вчера. Но Брюксел сякаш не забелязваше авторитарните наклонности на правителството. Сега обаче е дойде време европейската върхушка да се вгледа по-внимателно.

 

Голямо е учудването от това, което се случва в Македония: управниците на страната явно са осъществявали масивни злоупотреби, горят скандали за подслушване и корупция, а кървавия инцидент в град Куманово, при който загинаха най-малко 22 души, може да е бил постановка. Как се е случило така, че държава, която е кандидат за членство в ЕС от 2005 г. насам, незабелязано е претърпяла метаморфоза от образец за демократична страна към автократична псевдодемокрация, пита германският вестник. 

 

Отговорът е, че авторитарното управление на Никола Груевски, който е премиер от 2006 година насам, всъщност съвсем не е било толкова незабелязано. Но многобройните предупреждения на много нива не са били чути. И за това има много причини: както многобройните други кризи, които изглеждат по-значими от ситуацията в една страна с едва два милиона души население, така и фактът, че на Балканите слабо присъстват чужди медии. Вина носи и неадекватното устройство на механизма за присъединяване към ЕС.

 

Ако една страна, в случая - Македония, е избрана от лидерите на ЕС за страна-кандидат, често нейните недостатъци и неуспехи се пренебрегват. А отговорният комисар по присъединяването представя нейната действителност в розови краски. Така беше в случая с Хърватия; така е днес и с Македония и Сърбия. Александър Вучич - могъщият премиер на последната, също показва авторитарни тенденции. Въпреки многото предупреждения от страна на опозиция, медии и бивши министри, той е добре приет гост в Брюксел и Берлин. 

 

В случая на Македония местни и чуждестранни наблюдатели от дълго време бият аларма и напразно призовават ЕС за по-твърда линия срещу Груевски. А предупредителни сигнали имаше още преди през февруари тази година, когато опозицията разкри, че правителството подслушва незаконно цялата политическа класа на страната и че са извършвани злоупотреби, стигащи дори до изборни измами. Опозиционните медии, като телевизионния канал А1, трябваше да преустановят работа. На изборите в края на април миналата година, които оставиха Груевски на власт, имаше знаци за манипулиране, които бяха отчетени и от наблюдателите от ОССЕ.
Всъщност в докладите си Европейската комисия не оставяше неназовани неуспехите на Македония. Конкретни, осезаеми последици за Груевски обаче така и не последваха, или поне не на равнище ЕС. Дори и след излизането на бял свят на скандала с подслушването еврокомисарят по разширяването Йоханес Хаан не заговори открито и директно за него в Скопие по време на своето посещение в средата на февруари. Той настоя само "независимо, прозрачно разследване". Подобен призив е в Македония в такъв момент е напълно нереалистичен, тъй като целия властови апарат, включително съдебната система, се контролира от Груевски.

 

В края на краищата западните дипломати, в това число представители на Германия и на САЩ, сега опитват да посредничат. Искането на опозицията за оттегляне на дискредитираното правителство обаче мина покрай дипломатите по същия начин, по който мина и покрай ЕС. Защото това би било намеса във вътрешната политика, която кара Европейския съюз да бие отбой. Брюксел обаче имаше и други възможности, като например незабавното замразяване на всички средства за Македония до пълното изясняване на всички твърдения от независимо международно разследване - както на скандала с подслушването, така и на касапницата в Куманово. Вече е крайно време обръщането на главата настрана да спре.

 

А междувременно протестите в Скопие не стихват. Вижте видео от случващото се: