Срещата на политическите лидери в страната приключи без успех

И втората среща между лидерите на основните политически партии в съседна Македония приключи без успех, предаде БГНЕС.

 

Участниците се договориха за нова среща на 26 май в преговорите на лидерската среща в Скопие. Преди приключването на разговорите от опозицията съобщиха, че няма да "участват в никакви договорки, ако няма споразумение за преходно правителство"

 

В преговорите участваха премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, Зоран Заев от Социалдемократическия съюз (СДСМ), Али Ахмети от Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) и Мендух Тачи от Демократическата партия на албанците (ДПА).

 

От СДСМ настояват да има споразумение за преходно правителство и гаранции, че то ще бъде спазвано. От там смятат, че преходното правителство трябва да "премахне тоталният контрол над държавните институции от страна на режима на Груевски". Представител на СДСМ съобщи, че ДСИ, ДПА и ВМРО-ДПМНЕ действат заедно и поради тази причина малко вероятно е да има напредък и след паузата. Трите формации искат създаването на парламентарна комисия за разследване на подслушаните телефонни разговори и за обвиненията в корупция.

 

Вчера в Скопие се проведе национален протест срещу режима на Груевски. В него участваха десетки хиляди души от цялата страна. В него имаше представители и на двете най-големи общности - македонската и албанската.

 

Тази вечер ще има митинг на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ от 21.00 часа место време.