От тази възможност вече се е възползвало великотърновско училище

 

Все повече предприятия у нас сами договарят цената на тока, който ползват. В момента Законът за енергетиката дава възможност на клиенти с потребление над 3000 лева на месец сами да изберат доставчик. 


В България има 46 търговски дружества и фирми, които са получили разрешение от Комисията за водно и енергийно регулиране и могат да купуват и продават ток на свободния пазар. Цените са по-ниски, тъй като двете страни се договарят колко електроенергия да бъде доставена.


За тази възможност научил директорът на СОУ „Вела Благоева“ във Велико Търново от свой познат, който е собственик на голяма фабрика.


Нашето училище е общинско. В този смисъл всяка една икономия, която може да направим по законен начин, е добре дошла. В крайна сметка някъде в ранната пролет се спряхме на едно от дружествата, с което подписахме договор от 1 май 2014 г.”, обясни директорът на СОУ „Вела Благоева” Ангел Янчев.


От „Енерго-Про“ обясниха в писмено становище за Нова телевизия, че всъщност избраното от учебното заведение дружество е към тях. Но докато тяхната цена на мегаватчас за училището е 194 лева, то след договарянето на свободния пазар цената пада на 87 лева. 


Едно от условията  промишлено предприятие или учебно заведение да излезе на свободния пазар на електроенергия е да има потребление над 100 мегаватчаса.


Репортер: Юлияна Цанева