Той разкритикува днешното изказване на външния министър на Руската федерация

"Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров в днешното му изказване пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България". Това се казва в официално изявление на министъра на външните работи Даниел Митов, публикувано на интернет страницата на министерството.  

 

Още по темата

 

"Добре известни на всички са премеждията, през които Република Македония премина по пътя на установяването и укрепването на нейната държавна независимост и суверенитет. През цялото това време именно България бе страната, която даваше най-голямата подкрепа за независимостта на Република Македония и стана гарант за нейната териториална цялост", добавя министърът и припомня, че България бе страната, която първа призна Република Македония.

 

 

"Опитите да се поставя под съмнение европейският ред в региона и териториалната цялост на Република Македония са недопустими. Стабилността на всички страни от Югоизточна Европа е от първостепенно значение за нас и опитите на външни за региона страни за нейното подкопаване чрез подобни внушения трябва да бъдат прекратени. България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение", се казва още в изявлението на министъра. 

 

В действително днес Сергей Лавров заяви:  „В момента вече се говори за това, че Македония трябва да се федерализира още по-дълбоко, да се направи федерация, може би конфедерация и дори се изказват идеи защо като изкуствено създадена държава да не бъде разделена -   част от нея за България, част за Албания. А от  Тирана, от устата на премиера се чуват лозунги за Велика Албания”. Гледайте и видеото: 


 

Вчера Даниел Митов посъветва  лидерите в Македония да възстановят диалога: