Повече от 130 лечебни заведения обявиха 729 места за млади специализанти

 "Oт следващия месец Министерство на здравеопазването ще поеме таксата на специализантите по медицина от 180 лв. за преценените като дефицитни специалности". Това съобщи министър Петър Москов по време на кръгла маса с участието на млади медици.

 

Ще се търсят варианти след внимателен финансов анализ да се намерят подобни решения и за останалите специалности. "Значително е намаляла бройката на подадените документи на български лекари, желаещи да работят в чужбина", съобщи Москов. 

 

"За тази година повече от 130 лечебни заведения са обявили 729 места за млади специализанти, 297 от тях вече са заети", коментира министър Москов и призова медиите и болниците активно да популяризират възможността младите лекари да специализират.

 

Новата мярката идва на фона на тревожните данни, че всяка година най-малко 400 медици напускат страната. Едва от началото на 2015 г. специализантите не трябва да плащат, за да работят. Те обаче са малко под 300. Останалите най-малко 3000 са по старите правила. Те плащат по 180 лева всеки месец, защото работят и едновременно с това се учат.

 

Още по темата гледайте във видеото.