Нова невропротеза, имплантирана в мозъка, ще дава тази възможност

Нова невропротеза, имплантирана в мозъка, ще дава възможност на парализиран човек да използва лесно изкуствена ръка и то само със силата на мисълта. Това дава нови надежди на хората с ампутирани крайници или парализирани.

 

Досега изследователите тестваха различни подходи за контрол на протези със силата на мисълта, сред които миоелектрична ръка, задействана чрез мускулите, или свързана с имплант, поставен в мозъчния дял, който контролира самите движения. Но тези техники често предизвикваха резки движения. В последния случай това не е така.

 

Ерик Сорто е първият човек в света, който има невронна протезата, имплантирана в дял от мозъка, където се формират намеренията, задния париетален кортекс, което дава възможност да се извърши ръкостискане без насечени движения, да се вземе чаша и да се пие от нея и дори да играе на "камък, ножица хартия", пише АФП, цитирана от БГНЕС.

 

Имплантите, свързани с изкуствена ръка, са поставени през 2013 г. в болница в Лос Анджелис. Ерик Сорто работи с изследователи от Калифорнийския технологичен институт и друг медицински персонал за контрол върху курсора на екрана на компютъра и върху управлението на роботизираната ръка с мислите си.

 

Той успява да пренесе интуитивно движенията към протезата - точно това, на което се надяваха учените.