Причината е стресът, който се провокира от шума

Хората, живеещи на оживена улица, са застрашени от напълняване, като рискът от затлъстяване се удвоява за тези под маршрута на самолети или близо до жп линия, съобщи в. "Дейли телеграф".

 

Според учени от института "Каролинска" причиняваният от трафика шум увеличава стреса до ниво, при което тялото започва да натрупва запаси, защото смята, че предстои период на криза с недостиг на храна.


Нормалният шум от пътното движение е 45 децибела. За всеки допълнителни пет децибела обиколката на талията се увеличава с 0,2 см.


"Пътното движение е основен източник на шум, следвано от железопътния и самолетния транспорт. Ефектът на шума от трафика върху здравето е голям като варира от раздразнение, минава през нарушения на съня и промени в нивата на хормоните на стреса, и стига до сърдечносъдови проблеми", уточнява ръководителят на изследването д-р Андрей Пико, цитиран от БТА.


Резултатите от изследването са обезпокоителни, защото затлъстяването около кръста е особено вредно и е свързано с болести като диабет. Учените са обхванали в изследването си 5075 души на възраст от 43 до 65 години, живеещи в пет предградия и селскостопански райони около Стокхолм.

 

Друго изследване на учени от института по ракова епидемиология в Копенхаген показа, че за всеки допълнителни 10 децибела шум от трафик, рискът от инсулт при хората над 65 години нараства с една четвърт.