Дебютното състезание във Формула Е е на 13 септември 2014 г. в Пекин

Пореден девети кръг от Формула 1 за електрически болиди се провежда в руската столица Москва, информира БГНЕС.

 

Формула Е е автомобилен шампионат за едноместни открити болиди с електрическо задвижване се провежда под егидата на ФИА.

 

Припомняме, че първоначалната идея за такъв шампионат е на бившия шеф на ФИА Макс Моузли, като тя бива доразвита от настоящия президент Жан Тод, а официално проектът стартира през 2012 г., когато за промоутър е обявен Алехандро Агаг, испански бизнесмен, който в миналото си е бил евродепутат, собственик на отбора от ГП2 Барва Адакс и президент на футболния отбор Куинс Парк Рейнджърс.

 

Дебютното състезание във Формула Е е на 13 септември 2014 г. в Пекин, като на старта застават 10 отбора с по два болида. Състезанията от календара се провеждат по улиците на световни мегаполиси и през първия сезон са общо десет.

 

Заради сравнително краткия пробег на един електрически болид, всеки пилот разполага с два, като в рамките на задължително спиране в бокса той трябва да смени болида с изтощена с такъв със заредена батерия.

 

Новост е и т. нар. "FanBoost" - след гласуване на феновете в социалните мрежи преди всяко състезание трима от пилотите получават правото да използват еднократно петсекундно увеличение на мощността.