Отговора ще научите в Темата на Нова: Разследване веднага след централната емисия на Новините на Нова

Защо в Стопанската академия в Свищов водят война за поста ректор? Отговора на този въпрос дава журналистът Марин Николов в Темата на Нова: Разследване, което зрителите ще могат да видят тази вечер веднага след централната емисия на Новините на Нова.

Свищовските академия влезе в новинарските емисии тази седмица, след като в учебното заведение избухнаха сблъсъци между преподавателите. Служебният ректор на Стопанската академия в Свищов професор Иван Върбанов не успя да влезе в кабинета си в сградата на университета, въпреки заповедта на образователния министър.

До служебното назначение на проф. Върбанова се стигна, след като част от академичния състав на университета оспори избора на професор Теодора Димитрова за ректор на Академията и дори подаде жалба в съда. „Чакаме неутрална институция, която да каже своето виждане. В момента, в който получим решение на съда, ще се съобразим с него”, допълни проф. Румяна Лилова.

 Междувременно бившият ректор Величко Адамов започна подписка срещу решението на министъра на образованието, с което се назначава служебен ректор. Някои от служителите твърдят, че са заплашвани с уволнение, ако не се разпишат в негова подкрепа. От лагера на бившия ректор твърдят, че не са заплашвали никой и всичко е спекулация. Името на Адамов нашумя покрай няколко разследвания на Нова телевизия за връзките му с Красимир Георгиев - Красьо Черния, за скандалните ремонти на общежитията и за легитимността на дипломите, подписани от Адамов. В момента се извършва проверка на дейността на бившия ректор.

Цялата история за ректорите, чалгата и поръчките за милиони гледайте в Темата на Нова: Разследване тази вечер веднага след централната емисия на Новините на Нова.