В сряда МОН го назначи служебен ректор на Стопанската академия, той обаче не можа да влезе във ВУЗ-а

 

Ще се опитам да вляза в кабинета си, трябва да изпълнява заповедта на образователния министър”, разказа в „Здравей, България” проф. Иван Върбанов, който беше назначен от МОН за служебен ректор на Стопанската академия в Свищов заради оспорването на избора на 35-годишната проф. Теодора Димитрова.

 

В сряда проф Върбанов се опита да заеме поста си. Бившият ректор на академията Величко Адамов обаче отказа да приеме назначения от министерството негов наследник. „Ще искам лична среща с проф. Теодора Димитрова”, обясни той в "Здравей, България".

 

„Аз имах съмнения, че Величко Адамов чрез проф. Димитрова се опитва да управлява отново Академията и тези ми съмнения вчера се потвърдиха напълно.  Аз нямам проблем с проф. Димитрова, ние имаме проблем с нейния избор, добави проф. Върбанов.

 

„Аз подадох сигнал за опит за възпрепятстване на встъпването ми в длъжност и искане към Районната прокуратура и Районното управление на МВР за проверка и установяване на данни за самоуправство”, разказа проф. Иван Върбанов. 

 

До разправиите в Академията се стигна, след като група преподаватели заведоха дело срещу нарушаване на правилата при избора на ректор. Явно гласуване, вместо тайно и липса на нов Студентски съвет, който да участва в изборите, са сред основните им мотиви.

 

Снимка: Thinkstock