Бившият шеф отказва да приеме наследника си

 

Държавата се намеси във войната за ректорския пост на Стопанската академия в Свищов. Министърът на образованието назначи служебен шеф на висшето заведение. В сряда той се опита да заеме поста си. Бившият ректор на академията Величко Адамов обаче отказа да приеме назначения от министерството негов наследник.


Служебният ректор беше посрещнат от агитка в защита на 35-годишната проф. Теодора Димитрова – дясна ръка на Адамов. Именно тя беше избрана по спешност за шеф на академията. Остана на поста три дни.


Досегашният ректор, известен с връзките си с плевенския лобист Красьо Черния, обяви, че няма да се подчинява на новия си приемник.  


Служебно назначеният шеф на академията отговори с жалба до полицията. Според нея  старият началник на свищовския ВУЗ прилага самоуправство


До разправиите в свищовската академия се стигна, след като група преподаватели заведоха дело срещу нарушаване на правилата при избора на ректор. Явно гласуване, вместо тайно и липса на нов Студентски съвет, който да участва в изборите, са сред основните им мотиви.


Репортер: Кремена Недялкова