Той беше първият свободно избран президент на Египет

 

Египетски съд потвърди смъртната присъда на сваления президент ислямист Мохамед Морси за бягство от затвор по време на въстанието от 2011 г., което го доведе на власт, предадоха "Франс прес" и "Асошиейтед прес".

 

Съдия Шаабан аш Шами потвърди присъдата, след като се консултира с мюфтията на Египет, както изисква египетският закон в случаи със смъртно наказание. Мюфтията дава необвързващи
становища по такива присъди.

 

Морси бе осъден на смърт за това, че избягал от затвора по време на народното въстание от януари и февруари 2011 г., което сложи край на 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак, и за планиране на нападения срещу държавата с помощта на палестинското движение "Хамас" и ливанското движение "Хизбулла".

 

Съдебното решение ще се обжалва. Съдията потвърди и смъртните присъди на други петима обвиняеми от ръководството на движение "Мюсюлмански братя", към което принадлежи Морси.

 

Морси бе първият свободно избран президент на Египет. През юли 2013 г. армията го свали от власт и го хвърли в затвора в обстановка на масови протести, настояващи за оставката му,
отбелязва БТА.

 

Снимка: Shutterstock, видео: RUPTLY