В продължение на 14 дни ще бъдат анкетирани над 500 практикуващи юристи

Министерството на правосъдието възложи провеждането на социологическо проучване сред практикуващите юристи за оценка на юридическото образование в България. Проучването има за цел да очертае основните проблеми пред обучението по право и необходимите решения за съобразяването му с практиката.

 

В продължение на 14 дни ще бъдат анкетирани над 500 практикуващи юристи от всички основни области на юридическата професия. Анкетата е изготвена от екип социолози от катедрата по социология в Софийския университет, ръководена от доц.д-р Петя Кабакчиева. Тя е анонимна и включва въпроси по всички аспекти на образованието по право – реда за прием в юридическите факултети, реда на провеждане на държавните изпити на завършващите специалност "Право", провеждането на практиката за придобиване на юридическа правоспособност, общите задължителни изисквания към учебната програма, необходимост от включване на нови елементи в обучението с оглед на практиката на съответния анкетиран и какви точно, необходимост от засилване на обучението по конкретни предмети, оценка на подготовката по отделни предмети през последните 10 години и т.н., съобщават от Министерството на образованието.

 

Очаква се резултатите да са готови до средата на месец юли, когато ще бъдат представени от екипа, извършил изследването.

 

Социологическото проучване е част от мерките, които Министерството на правосъдието предприема за оценка актуалността на действащата уредба на обучение в специалност "Право" и за изготвяне на необходими изменения в нея.

 

До края на месеца Министерство на правосъдието планира да проведе срещи също с върховните съдилища, с прокуратурата и различни специализирани неправителствени организации.