Местан призова депутатите да докажат, че са демократи, като гласуват „за" идеята

От ДПС настояват Главната дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) служебно да възстанови имената на българските граждани, които са се прекръстили по принуда по време на Възродителния процес, но са починали преди 30 юни 2001 г. Тогава е приет Законът за имената на българските граждани.


Искането на парламентарната група на ДПС дойде по повод промени в Закона за гражданската регистрация, които се гледат на първо четене в Народното събрание.


Предложението на ДПС включва и служебно заличаване от списъците на ГРАО на принудително наложените имена, които са били възстановени.


Според ДПС наложените принудително имена, които вече са били сменени, все още фигурират в списъците на ГРАО и при издаването на удостоверения и преписи от актовете за гражданско състояние на гражданите, институциите изискват наложените български имена.


Това обижда тези граждани и връща спомените им за Възродителния процес”, казват от ДПС.


Лидерът на партията Лютви Местан заяви, че идеята за връщане на имената цели „възстановяването на елементарна справедливост” и призова колегите си от всички парламентарно представени сили, ако са демократи, да гласуват „за”.