Всеки може да иска оставката на всеки, коментира Петкова

 

„Всеки може да иска оставката на всеки, но Министерството на енергетиката и правителството нямат пряко отношение към това, което притеснява бизнеса. Цената на тока е изцяло в компетенцията на КЕВР”, коментира енергийният министър Теменужка Петкова.

 

Очакванията са от първи юли поскъпването за битовите потребители да е средно с около 2% в цялата страна, но за бизнеса може да има и по-голям скок с около 20 на сто. Именно поради тази причина индустриалци се заканиха, че ще искат оставката на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов и на енергийния министър Теменужка Петкова, ако това се случи. 

 

Тя обясни, че Министерството на енергетиката е изготвило и проект за наредба, която ще определя отпускането на държавна помощ за големи предприятия, предимно от циментовата, металургичната промишленост. „Те са общо 30 на брой. Става дума за предприятия, в които над 20% от разходите отиват за електричество”, уточни министър Петкова. 

 

"Тази помощ не може да бъде предоставена на широк кръг от предприятия. В изисквания на ЕК ясно е записано, кои могат да се възползват от държавната подкрепа", подчерта тя.