Идеята е да отпадне ангажиментът хората и фирмите да отписват 10-годишни дългове

От Министерството на финансите предлагат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс,  с които да се въведат облекчения за длъжниците. Идеята е ако 10 години не сте плащали данъците си, осигуровките или дълговете към общината, вече няма да ходите до НАП, за да ви ги отпишат.

 

Най-често в подобна ситуация изпадат фирми. „Не е логично от компания, която не съществува от 15 години, да се очаква правно действие, а държавата няма защо да държи по сметките си, фиктивно, несъбираеми задължения”, коментира Росен Бъчваров, говорител на НАП.

 

Това ще важи обаче само за абсолютната давност от 10 години. Ако човек не е плащал 5 години данъци и осигуровки, остава ангажиментът му да каже на данъчните повече да не го броят. С промените се стимулира и държавата да си търси вземанията.

 

 „Има много тежки ревизионни производства, в които се влага огромен ресурс”, подчерта финансовият министър Владислав Горанов и добави: „Когато след толкова вложен ресурс отпадне реализацията за данни, жалко за усилията на държавата”. Според счетоводителите, случаите са сравнително редки, но не бива да се допускат. Иначе промяната улеснява и тях.

 

По данни на НАП, от началото на годината са били отписани 70 млн. лв. дългове на 33 хил. граждани и фирми, натрупани за последните 20 години. Законът предвижда и още една промяна: ако сте си просрочили задълженията към държавата вече няма да ви връчва покана да си ги платите, а ще вземе мерки да ви ги събере принудително. Идеята - да не се бави процедурата и в хазната да влиза дължимото преди да минат 10 години.