По неофициални сметки на този вот трябва да бъдат отпечатани над 30 милиона бюлетини

 

Няколко месеца преди есенното гласуване властта осъзна, че може и да няма с какво да гласуваме. Последваха спешни совалки, в които се намеси дори премиерът Бойко Борисов. Местните избори са най-трудни за организиране, а когато към тях се добави и референдум, задачата се усложнява драстично.

 

Ще има 3900 различни вида бюлетини, защото ще гласуваме за кметове на общини, кметове на кметства, общински съветници, кметове на райони. Всичко това плюс всенародното допитване на президента за задължителното, мажоритарното и електронното гласуване. На места това означава гласуване с по пет бюлетини. 

 

По неофициални сметки на този вот трябва да бъдат отпечатани над 30 милиона бюлетини. За сравнение на миналите парламентарни бяха отпечатани едва 8 милиона. Печатницата на БНБ вече се оплака, че не може да се справи с подобна поръчка. Заговори се дори за спешна печатарска помощ от чужбина. 

 

Решението на проблема е да се намерят още помощници за печатницата на БНБ. В момента у нас работят само още две, които са лицензирани да отпечатват ценни книжа, каквито са бюлетините по закон.

 

По неофициална информация вече има решение да бъдат мобилизирани общо шест печатници. От ЦИК увериха, че всички ще бъдат под еднакво строг контрол и че проблеми няма да има, защото тази ситуация вече е проигравана.

 

На изборите 2 в 1 през 2011 година вотът струваше на данъкоплатците 35 милиона лева. Колко ще ни излязат предстоящите ще стане ясно след официалното насрочване на изборите и приемане на план-сметката им от Министерския съвет.