Младите хора, които избират тази професия, стават все по-малко

 

Бъдещето на българското образование се очертава като все по-тревожно. В близките 10 години се очаква да се пенсионират повече от половината учители. На тяхно място трябва да дойдат млади преподаватели.

Още по темата


За съжаление обаче в България те не са достатъчно, за да запълнят освобождаващите се места. Бакалаврите, които завършват хуманитарни науки, са малко над 10 хиляди. Броят на магистрите пък е само 2 500. 


В момента от общо 93 000 преподаватели, младите учители на възраст до 30 години са само 4 500 души, а тези на възраст до 35 години - 5 000. Така, от близо 100 000 учители, само около 10% можем да наречем млади.


Ралица Петкова е един от малкото млади преподаватели по история у нас. Признава, че да си учител вече не е толкова престижно и затова професията е все по-рядко избирана от кандидат-студентите. 


Цял живот това е работила и Стефка Перчева. Вече пенсионерка, тя си помни с носталгия за класовете си от по 45 деца. Според нея "днес нищо не е както тогава" - нито дисциплината, нито доверието в учителите. 


А ниското заплащане е основната причина за отлива на кадри в системата. 


От криза в образованието е заплашена не само страната ни, но и цяла Европа. В близките няколко години се очаква недостигът на учители да достигне 2 милиона.


Репортер: Ивомира Пехливанова